Vorig jaar, toen wij schreven over Kenia, konden we niet vermoeden dat er nog een vervolg zou komen. Maar wel,dus!!
Even bijpraten; vorig jaar januari zijn wij een week in Kenia geweest om op de Kwale school voor gehandicapten te helpen de groentetuin op te zetten. Dit is heel goed gelukt. In november 2006 was er voor 3 à 4 dagen per week groente voor de school. 100 kinderen en ca. 20 begeleiders.
Dat is niet gek, toch?!

Helaas is er in november ongelooflijk veel regen gevallen. Een heel groot deel van de oogst is toen weggespoeld. Dat betekent geen groente meer, een vrijwel lege tuin en weer overnieuw beginnen. Na de regenperiodes heb je een droge periode van ca. 4 maanden, met hoge temperaturen.

In Kenia valt per jaar méér water dan in Nederland. Het grote probleem is, dat het water in relatief korte perioden valt en ze kunnen het niet (allemaal) opvangen. Een methode om regenwater op te vangen is roof catchment (opvangen van regenwater via de dakgoten van gebouwen in grote opslagtanks). Er is in Kenia wel een waterleiding-net, maar daar staat maar twee dagen per week druk op. Dus ook dan is water opvangen in grote tanks nodig. Maar ja, die tanks zijn duur en als je al het regenwater op wilt vangen heb je capaciteit van 200 m3 voor een gebouw met een dak oppervlakte van 100 m2. Dat zijn héél veel tanks.
Inmiddels hadden wij een verzoek gekregen om ook op een aantal andere scholen te komen kijken naar de groentetuin. De directrice van Brian’s school (Annelies) was in contact gekomen met de voorzitster van de stichting Children’s Horizon (Simone). Simone woont in Kenia en heeft een aantal projecten lopen. In Kwale, vlak bij de gehandicapten school, is een school voor doven en blinden (kinderen). Hier is ook een groententuin van groot belang. Maar ook hier is water een probleem.

Verder is er een school voor gehandicapten in Samburu. Dit is zo’n 3 uur rijden van Kwale. (En de wegen in Kenia zijn ongeveer zandpaden).En dan nog een nieuw project, The Mama Center.


We zijn in februari weer teruggeweest in Kenia. We zijn begonnen op de school voor gehandicapten in Kwale. Daar hebben we de shamba (groentetuin) van water kunnen voorzien door een aansluiting te bekostigen op het waterleiding net. Er staat nu een grote tank, met een capaciteit van 6.000 liter, zodat als er druk op de waterleiding is, de tank gevuld wordt. De volle tank kan gebruikt worden voor de shamba als er geen druk op de waterleiding is. Als een soort reserve. Nu kunnen ze ook in de droge periode groente telen en hebben zo een grotere opbrengst van de shamba.
De tweede school was de school voor doven en blinden, ook in Kwale. Hier zitten kinderen tot een jaar of 14 (basisschool). De bedoeling is, dat ze door middel van schooltuintjes leren om het land te bewerken. Als ze het echt leuk vinden, kunnen ze er eventueel later hun beroep van maken. Wij
hebben daar de tuin opgemeten, alvast heel veel tips gegeven en nu gaat Patrick hier in Nederland een ontwerp maken. De tuin moet ook hier genoeg op kunnen brengen om er met de hele school van te kunnen eten.


De derde school was in Samburu. Dit is een nieuwe school, 24 gehandicapte kinderen met een maximaal aantal van 60. Op dit moment hebben ze 3 klas lokalen. Waarvan 2 in gebruik. Het derde lokaal is een soort opslagruimte. Verder een jongens- en een meisjes slaapzaal en een keuken/eetzaal.
Deze is nog niet klaar, er kan nog niet gekookt worden en er is ook nog geen meubilair. Maar gelukkig heeft deze school wel aansluiting op de waterleiding.
Maar ook dan is roof catchment natuurlijk goedkoper dan water kopen! Dus ook hier moeten de goten aangesloten op watertanks. Ook voor deze school gaat Patrick een ontwerp voor de groententuin maken. Op deze school zitten ook oudere kinderen, zij kunnen meewerken in de tuin. Voor alle kinderen komt er een schooltuintje en de opbrengst daarvan nemen ze mee naar huis.

Een ander project van Simone is The Mama Center. Dit wordt een opvanghuis voor zwaar gehandicapte jongeren die niet meer naar school gaan en die ook niet thuis verzorgd kunnen worden.
Dit project is nog in de beginfase, in de week dat wij er waren is de grond voor het centrum overgedragen. Wij zijn er wel al geweest en hebben ook hier de afmetingen van de tuin en van de gebouwen opgenomen. Patrick zal èèn en ander uitwerken en ontwerpen gaan maken.


U ziet, we hebben een hoop gezien en we hebben veel “huiswerk”. We gaan ons best doen en
proberen jullie op de hoogte te houden.

Groeten voor allemaal
Patrick en Lidy