Vanaf februari 2017 gaan twee sph-studenten van de Hogeschool Leiden  vijf maanden stage gaan lopen in Kenia.Hogeschool Leiden

Wij zijn van 14 tot 23 oktober met de Stichting Gehandicapten Kwale, bestaande uit medewerkers uit het speciaal onderwijs in Leiden en een hovenier met zijn vrouw, naar het district Kwale in zuid-Kenia gegaan. Ons doel was om een goed stageprogramma neer te zetten in overleg met de directeuren en medewerkers van respectievelijk een public school (van kindergarten t/m voortgezet onderwijs), een weeshuis en een school voor lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen en jongeren. De leerlingen/kinderen wonen op het terrein. Wij hebben grote betrokkenheid ontmoet en veel vertrouwen in de samenwerking tussen de leerkrachten en onze stagiaires.

Tot ons plezier is er binnen twee weken 1150 euro gedoneerd! Dat betekende dat wij aan de drie instellingen konden vragen waar zij het meeste behoefte aan hadden. Zij waren verrast over het aanbod en het bedrag van ongeveer 350 euro dat zij opeens konden besteden. Over de bestemmingen hoefden zij niet lang na te denken.

De public school heeft er twee grote, stevige zwembaden voor aangeschaft. De directeur Elijah Musili wilde graag buitenspeelmateriaal voor de kleuters.

ZwembadHet weeshuis gaat er een kippenren en legkippen voor kopen. De eieren zijn een welkome aanvulling op de maaltijden voor de kinderen en de medewerkers. Het is, aldus de directrice Yvonne Matiba, iedere maand opnieuw een opgave om het voedsel rond te krijgen. Op de achtergrond van de volgende foto staat de oude kippenren.Tuin

Leerlingen

De school voor lichamelijke en verstandelijk beperkte kinderen en jongeren zal er een naaimachine, een grote fysiobal en white boards voor kopen. Door de naaimachines leren de gehandicapte meisjes om later in een atelier te kunnen werken. Fysiomaterialen zijn er niet. White boards zorgen voor minder stoffige lokalen, volgens de directrice Naomi Sesi.

De stagiaires zullen ons laten weten op welke manieren de giften van pas komen. Een klein restbedrag is overgemaakt aan de Stichting Gehandicapten Kwale.

 

Marja Dekker en Monica Aartsma,

Hogeschool Leiden

Lees hier meer over de vorige stage in 2014: Stage in Makobe